Isovillakoirapentueen kasvusta kertova Blogi

Synnytyksen ihme, päivänä 58.

Share |

Torstai 2.3.2017 - Tiina


Toissapäivänä, iltapäivällä joskus neljän aikoihin alkoi olla ensimmäiset merkit ilmassa käynnistyvästä synnytyksestä. En ollut itse kuitenkaan tähän ihan varautunut, vaan ajattelin , että ehkä päivänä 60 tai jotain. Viime kerralla synnytys käynnistyi 63/64 päivänä. Toki nyt pentuja oli enemmän ja astutus oli tapahtunut myöhäisempinä päivinä. Sain alimmillaan mitattua 37.0 astetta lämmöksi silloin illalla. Lämpöjä oli jo seuraillut kolmisen päivää kolmesti päivässä ja on aina mahdollista että ihan alinta piikkiä ei kiinni saa. Aika voi olla hyvinkin lyhyt. 

Yö kului Aunen ajoittaisen hyvinkin voimakkaan läähätyksen merkeissä ja eniten ääntä piti Aunen järjetön petaaminen. Aune raapi mattoja ja petiään, tehden itselleen mukavaa koloa. Ei liene ollut tärkeää se itse lopputulos vaan se tekeminen.

Kyllä nyt oli päivänselvää, että synnytys oli startannut. Olin ihan sattumalta varannut itselleni hieronta-ajan ja perunut jumpatkin eiliseltä.  Ei tarvinnut hierontaan sitten mennäkään :) . Tero lähti vielä töihin ja ennen töihin siirtymistä laitoimme Pentumakkarin kuntoon. Sänky pois, muovimatto lattian suojaksio, Aunen peti synnytyskuntoon, ihmisille patjaa ja tyynyjä. 

Synnytystarvikkeet kasaan; talouspaperia, pyyhkeitä, lakanoita, lankaa, sakset, puntari, muistiinpanovälineet , Aunelle energiajuomatarvikkeet, pesuvälineet (roiskuu nimittäin). Olimme myös sopineet, että Heidi (Adan omistaja) tulee seuraamaan synnytyksen kulkua, jotta tulevaisuudessa tietää, mitä kenties on tuleman. Heidi oli jo maanantaina käynyt Aunea moikkaamassa, vaikka kyllähän Aune Heidin tuntee. 

Päivä kuluu vahvoissa kivuissa Aunella: läähätystä, tärinää, ripulointia. Ruoka ei ollut enää edellisenä päivänä Aunelle edes maistunut. Tero tuli kotiin puolen päivän jälkeen jossakin vaiheessa. Olin Aunen seurana synnytyshuoneessa ja yhtä-äkkiä jo ennen kello kahta Aunelta tulee lapsivettä ja näyttää, että ponnistaminen alkaa. Ja niinhän se alkoikin. Ilmoitin Heidille, että nyt voit lähteä tulemaan. Kaksi täpäkkää pentua kerkiää syntyä jo ennen heidin saapumista. Tasaisin välein pentuja alkaa tulla, välillä on tunninkin tauko.

Ikävä kyllä yksi tytöistä syntyy velttona. yritämme elvyttää pentua, sillä en usko sen kauan olleen elottomana. Olisiko kenties istukka irronnut tai jotain, sillä pentu oli ihan terveen näköinen, samankokoinen kuin muutkin. Tässä hetkessä asiaa ei hirveästi kerinnyt pohtia, sillä uusi pentu oli jo tulossa. Nyt vasta tänään on alkanut tuntua tuon pienen tytön menetys sydämessä todella pahalta. Olisimmeko voineet tehdä kenties jotakin toisin? Meillä on ollut valtavan hyvä tuuri, sillä yhtään pentua emme ole koskaan menettäneet; kait se oli oletettavissa, että joskus sekin hetki tulee. Mutta se ei silti helpota yhtään minua ja sen pienen valkoisen enkelitytön oli erittäin surullinen tapahtuma. Kesällä pieni tyttö saa vaahteran alta pihassamme ihan oman paikan levätä. 

Kun pentuja oli syntynyt 8, oli tiedossa että yksi siellä ainakin vielä on. Kaivoin uuden parhaan apuvälineeni, Dopplerin esille ja kuulin heti sydänäänet. Kaikki oli siis vielä hyvin. Kahden tunnin päästä Aune toi maailmaan viidennen tytön. Lopputuloksena siis 4 poikaa ja 5 tyttöä, joista yksi oli enkelityttö. Komea katras, joka vaikuttaa hyvin terhakkaalta ja eloisalta jo nyt. Mitähän se meno on muutaman viikon päästä?

Pennut olivat mielettömän tasakokoisia, pienin oli 330 g ja suurin 380 g. Suurin osa oli +- 20g 360g ympärillä. Pennut vaikuttaa varsin valkoisilta ja pigmenttiä näyttää löytyvän. Mutta selvästi myös luonnetta. 

Synnytys sinällään oli suoraan kuin oppikirjasta. Aune synnytti vähän reilussa seitsemässä tunnissa 9 pentua. Siinäpä kerrakseen hommaa itse kullekiin. Ja kyllä itselläkin oli aika poikkinainen olo; työergonomia ei ihan ykköslaatua ollut ja se kyllä tuntui ja tuntuu edelleen. 

Pentueen tulo vaikuttaa paljon elämäämme. Me kun olemme työssäkäyviä ihmisiä ja olemme nyt tehneet paljon erityisjärjestelyjä, jotta voimme taata pennuille parhaan mahdollisen alun. Jos meitä näette, olemme hieman väsähtäneitä, silmäpussit kohdillaan, tukka repsottaa (minulla, ei Terolla ;) ) 

Saara ja Hilda eivät ole vielä kohdanneet pentuja. Ovat kyllä kuulleet ja haistaneet. En osaa sanoa, mitä tapahtuu kohtaamisessa. Hilda me kyllä tiedetään (voitte kelata blogia alemmas ja sieltä löytyy vanha tarina isoäidin tunteista). Saara on arvoitus; Saara on kovin omistushaluinen ja haluaa itselleen huomion ja sen osaa myös järjestää..Mutta veikkaukseni on, että Saara saa itselleen kivoja, uusia leikkikavereita, sillä Saara on niitä kaivannut jo jonkun aikaa, kun ei nuo aikuiset naiset ole jaksaneet Saaran kanssa riittävästi peuhata. 

Tuossa nuo pienet nökkönenät nyt hamuaa äidin tissiä ja äiti-Aune tekee kyllä parhaansa, että maitoa riittää. Tänään on nimittäin jo syöty pentunappuloita turvotettuna ja smetanalla kuorrutettuna aimo annos, siihen päälle vajaa kilo kananakauloja, 500g kypsää jauhettua broileria ja vettä enemmän kuin litra. Maitokone on käynnistynyt ja sillä kasvatetaan vahvoja pentuja. Tänään tsekataan, onko painot lähteneet nousuun. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini