Kasvattajan ja koiranomistajan arkea

Tietopläjäys!

Share |

Perjantai 16.5.2014 - TIINA


VILLAKOIRA PÄHKINÄNKUORESSA

 Villakoira on.rakastettu perheenjäsen, ihanteellinen lenkkikaveri, tyylikäs näyttelykoira ja monipuolinen harrastuskoira.

 

LUONTEESTA JA ULKOMUODOSTA  

Villakoira on luonteeltaan iloinen ja vilkas. Se nauttii keskipisteenä olemisesta. Lisäksi villakoira on miellyttämisenhaluinen ja oppimiskykyinen. Villakoira pitää toiminnasta ja se sopii monipuoliseen harrastustoimintaan.

 Villakoira on yleisvaikutelmaltaan sopusuhtainen, ryhdikäs ja tyylikäs.

 Näyttelyissä villakoirien upea turkki ja elegantti olemus herättävät huomiota ja parhaita yksilöitä nähdään usein ryhmä- ja BIS kehien kärkipaikoilla.

 Kauniisti leikattu, itsevarma villakoira on kuin elävä taideteos, mutta turkkinsa alla sillä kuitenkin on normaali peruskoiran rakenne.

 Villakoirarotuja on neljä, toyvillakoira, jonka säkäkorkeus on korkeintaan 28 cm, kääpiövillakoira yli 28 - 35 cm asti, keskikokoinen villakoira yli 35 - 45 cm asti sekä isovillakoira yli 45 - 60 cm asti, johon sallitaan 2 cm lisäys. Värejä ovat musta, valkoinen ja ruskea, sekä aprikoosi, punainen ja harmaa.

 TURKKI JA KARVAPEITE

 Villakoiran karvapeitettä on aina muotoiltu ja leijonaleikkauksella on takanaan vuosisataiset perinteet. Metsästykseen käytetyt koirat leikattiin käytännön syistä, jotta ne voisivat helpommin liikkua maastossa ja vedessä noutaessaan ammuttua riistaa.

 Tarpeen mukaan pestävä, suoraksi kuivattuna ilmava ja helposti muotoiltava turkki on olennainen osa nykyaikaisen villakoiran eleganssia. Näyttelyleikkaus saa olla millainen tahansa, kunhan karvan pituus on riittävä sen laadun arvioimiseksi.

 Valittiinpa villakoiralle mikä leikkaus tahansa, täytyy karvapeitteen olla huolellisesti hoidettu. Turkin kunnossapitämiseksi joudutaan uhraamaan melkoisesti aikaa, vaivannäköä ja varoja koko koiran elämän ajan. Tämä olisi jokaisen villakoiran hankkimista suunnittelevan otettava huomioon. Toisaalta sillä ei ole karvanlähtöä. Koiran voi pestä aina tarvittaessa ja siististi leikattuna se on ilo silmälle.

 Jokainen villakoiransa hyvinvoinnista huolehtiva oppii halutessaan pesemään sen turkin, siistimään koneella kuonon ja käpälät sekä leikkaamaan kynnet.

 Turkin muotoiluun tarvitaan jonkin verran harjoitusta, kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan apu lieneekin aluksi tarpeen.

 HARRASTUKSISTA

 Villakoira on tullut monelle tutuksi lähinnä näyttelykoirana, mutta näyttelyt ovat kuitenkin vain pieni osa koiran elämästä. Näyttelyiden lisäksi villakoiran kanssa voi harrastaa monipuolisesti myös muita koiraharrastuksia.

 Villakoirat ovatkin menestyksekkäästi kilpailleet mm. tottelevaisuudessa.

 Villakoira on tunnettu oppimiskyvyistään ja myös sen muut luonteen ominaisuudet tekevät sen kouluttamisen mukavaksi ja helpoksi, joten se on ihanteellinen TOKO-koira kokoon katsomatta.

 Agility-koiralta vaaditaan innokkuutta, nopeutta ja ketteryyttä. Nämä ominaisuudet on villakoiralla. Villakoiran into suorittaa erilaisia tehtäviä sekä helppo koulutettavuus tekevät siitä myös ihanteellisen agility-koiran.

 

VAATIMUKSET VÄLITYKSEEN OTETTAVILLE PENNUILLE 

Kasvattajan täytyy olla Suomen Villakoirakerho r.y.:n jäsen sekä hänen tulee kasvatustyössään noudattaa kulloinkin voimassaolevaa jalostusohjesääntöä sekä Suomen Kennelliiton rekisteröimismääräyksiä.

Pentueen tulee olla rekisteröity tai se tullaan rekisteröimään Suomen koirarekisteriin.

Molemmat pentueen vanhemmat tulee olla palkittuja näyttelyssä (jos näyttelytulosta ei ole, myös hyväksytty jalostustarkastuslausunto käy).

Pentueiden väli

Nartulla voidaan teettää enintään viisi (5) pentuetta (= synnytystä) siten, että nartun edellisestä penikoimisesta on pentueen syntyessä oltava kulunut vähintään 10 kuukautta. Tätä tiheämpi pennutus sallitaan nartulle yhden kerran ja tällöin seuraavan synnytyksen väli on oltava vähintään yksi vuosi Vrt. SKL:n koirarekisteriohje.

 Terveyslausuntojen tulee olla jalostusohjeen vaatimukset täyttäviä. Sairaita koiria ei saa käyttää jalostukseen. PRA prcd-kantajia voi käyttää PRA prcd DNA-testattujen terve-tuloksen saaneiden yksilöiden kanssa.

 Myöskään epileptikkoja tai koiria joilla on useampia sairaita jälkeläisiä, ei saa käyttää jalostukseen.

 Ikärajat jalostukseen käytettävälle nartulle astutushetkellä:

 Isovillakoira

24 kk - 8 v

 Kahdeksan (8) vuotta täyttäneen nartun astuttaminen edellyttää aina eläinlääkärintodistuksen, jonka mukaan narttu on terve ja hyväkuntoinen, eikä pennuttamisesta ole haittaa nartun terveydelle. Tämä todistus on annettava ennen nartun astutusta ja se on voimassa 6 kuukautta (vrt. SKL:n koirarekisteriohje)

 Väriristeytykset:

 Vain yksivärisiä rotumääritelmässä hyväksyttyjä värejä saa risteyttää keskenään.

 Vaadittavat lausunnot:

 Isovillakoira:

Lonkkalausunto joka on saatu yli 12 kk ikäisenä. C:n lonkat sallitaan vain poikkeustapauksessa.

SA-lausunto joka ei saa olla kahta vuotta vanhempi astutushetkellä. Sairaita tai kantajia ei saa käyttää jalostukseen.

 Jalostukseen käytettävien koirien silmät on tarkastettava ennen astutusta, eikä tutkimustulos saa olla kahta vuotta vanhempi astutushetkellä.

 -Perinnöllistä kaihia eli kataraktaa (HC) ja retinaalidysplasia-sairasta (RD) ei saa käyttää jalostukseen.

 Muut silmäsairaudet pitää huomioida jalostuksessa niiden vakavuuden mukaan.Silmätutkimuksen suorittamiselle ei ole vähimmäisikää.

 TÄSSÄ OLI MUUTAMA NÄISTÄ ASIOISTA JOITA TULEE HUOMIOIDA KASVATUSTA SUUNNITELTAESSA. MINUSTA TUNTUU MENETELMÄLLÄ EI LUODA TERVEITÄ, HYVÄLUONTEISIA JA ULKOMUODOLLISESTI OIKEANLAISIA ISOVILLAKOIRIA. KOSKAANHAN EI MILLÄÄN RISTEYTYKSELLÄ VOIDA TAATA TÄYSIN TERVEYTTÄ TAI MUUTAKAAN, MUTTA SITÄ KOHDEN PYRITÄÄN MÄÄRÄTIETOISELLA TOIMINNALLA. Laittelen teille illalla yksilökuvia noista ihanista naperoista. ne osaa jo juostakin huterilla tassuillaan ja lujaakin vielä! Ja kuulisittepa sen äänen isoimmillaan. Osa osaa jo muristakin ihanasti ;) 


Kommentit

16.5.2014 11.45  Pirkko Räsänen

He alkavat siis olla jo leikki-iässä, kuulosta ihanalta! Kun ehdit, laitapa myöskin videonpätkää. Viimeksi Jadi-koira tuijotti silmä tarkkana tietokonenäyttöä, kun pennut ryömivät kaukalossaan. Jadi oli vähän sen näköinen, että 'ei kait niilä ole mikään hätä'!

19.5.2014 8.58  Onnela Marja-Liisa

Olen seurannut mielenkiinnolla pentujen elämää, entinen isovillankoiranomistaja kun olen. On se vain niin upea rotu, ettei sille mikään vedä vertoja. Muistelen samalla aikaa oman villikseni kanssa. Hyvää työtä teette koirien kanssa ja täydellä sydämellä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini